2024. április 29., hétfő - Péter

Hírek

Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

2024-04-12 83

Klímapiaci újdonságok és hasznos tanácsok a szezon előttAz idén már tavasszal beköszöntött a rekordmeleg és nyakunkon a nyár. Lassan a klímás szakemberek számára is beindul az igazi szezon. Aki új berendezés telepítését tervezi még nincs elkésve, de érdemes minél előbb elkezdeni a tájékozódást.  

 Elsődlegesen klímás kivitelezők segítségével érdemes belevágni a beruházásba, szemben a webshopokban, műszaki áruházakban történő vásárlással. „Egy szakember segíteni tud annak kiválasztásban, hogy a piacon lévő berendezések közül melyik az, amely a legjobban megfelel az igényeinknek. A telepítő szakmai tanácsai alapján kiválasztott rendszer tud igazán hatékonyan működni és hosszú éveken át nyújtani azt, ami az ügyfél elvárása volt” – tanácsolja a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója, Tóma János.

Tóma János szerint igazán fontos, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKHV) regisztrált kivitelezőt keressünk. „Praktikus, ha a beruházás helyszínéhez legközelebb elérhető, megbízható szakembert bízzuk meg a munkával, mert az időszakos karbantartásoknál, esetleges javításoknál is támaszkodhatunk majd rá, nem érdemes tehát az ország másik sarkából választani.” Hűtés és/vagy fűtésA telepítés és a szakember kiválasztása előtt el kell dönteni, hogy milyen funkciót szánunk majd a klímaberendezésnek, elsődlegesen hűtésre vagy már fűtésre is szeretnénk-e használni, mekkora négyzetméternyi területet kívánunk hűteni vagy fűteni.

A klímaberendezések fűtésre való felhasználása ma már általános, 1 kW villamosenergiából akár 4 kW fűtési energiát tudnak előállítani, ennél hatékonyabb megoldás jelenleg nincs a piacon. A légtisztítás és a páraszabályozás is fontos szempont lehet és a legtöbb készülék különböző kényelmi funkciókkal is rendelkezik. Ha például egy vidéki nyaralóba szánjuk a berendezést, hasznos lehet a temperálás lehetősége, illetve az, ha távolról is beállítható a kívánt hőmérséklet, így mire hazaérünk kellően hűvös vagy éppen meleg lesz az ingatlanban. Emellett számtalan lehetőséget kínálnak a Wi-Fi-vel kompatibilis készülékek.

Régóta várt innováció

„A Gree mindig is élen járt a fejlesztésekben, elsőként alkalmazta például készülékeiben a mesterséges intelligenciát” – hangsúlyozza Tóma János. „Az AI algoritmusa nagyon sokat segíthet az energiahatékonyságban, figyeli a felhasználó szokásokat, illetve egyéb tényezőket, melyek által a legoptimálisabb működési profilt figyelembe véve tovább növelhető az energiahatékonyság berendezés üzemeltetése során. Így akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető egy a mesterséges intelligencia nélkül üzemelő készülékhez képest.”      

A kereskedelmi igazgató az idei gyártói újítások közül kiemelte a piacon egyedülálló hővisszanyerős friss levegő modult. Ennek segítségével friss levegőt tudunk bejuttatni a hűtött vagy fűtött helyiségbe olyan módon, hogy az elhasznált levegő energiájával, többlet energia felhasználása nélkül előfűtjük vagy előhűtjük a kinti levegőt. A Gree Airy modellek rendkívüli hasznos szolgálatot nyújthatnak közületek számára is, így például orvosi rendelőkben, éttermekben. Emellett a legtöbb fűtésrásegítésre alkalmas, illetve fűtésre optimalizált klímamodell esetében további energiahatékonyság javulás valósul meg idén.

Mi várható idén még a piacon?

A klímapiacot sem kerülte el az inflációs helyzet. Tóma János szerint az idei szezonban nagyjából 3-5 százalékos áremelésre lehet számítani mind a készülékek, mind a kivitelezés területén. „A Vörös-tengeri szállítási nehézségek miatt több mint a duplájára növekedett szállítási költségek, emellett a hulladékkezelési díj bevezetése, a béremelések költsége, a forintárfolyam szintén megjelenhet majd az árakban” – teszi hozzá a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatója. A szakember szerint egy jó minőségű, hosszú élettartamú, 3,5 kW-os készülék esetében 280-300 ezer forint közötti összeggel lehet számolni, a telepítés költsége pedig régiónként és a helyszín adottságai miatt is eltérő lehet, ám nagyságrendileg 60 ezertől 150 ezer forintig terjedhet. Felhívta arra is a figyelmet, hogy érdemes kihasználni a szezon előtti kedvezményeket és nyereményjátékokat, így például a jelenleg futó Gree lakossági promóciót.  

Közvetve a napelemes pályázatok is hasznosíthatók ezen a területen, hiszen a napelemet telepítő háztartások, vállalkozások jó eséllyel klímával vagy hőszivattyúval fogják felhasználni a megtermelt áramot. Tóma János szerint az elmúlt évben nagyon hiányzott a piacról a célzott kormányzati program azért is, mert a fosszilis energiáról való átállást, a zöldenergia felé való elmozdulást önerőből kevesen tudják teljesíteni.  

A karbantartás nélkülözhetetlen

„A klímaberendezéseknél rendszeres felülvizsgálatra, karbantartásra van szükség, a legtöbb esetben ugyanis ez a garancia feltétele is” – emeli ki a kereskedelmi igazgató. „Ezt a műveletet mindig a szezon előtt érmes elvégeztetni, a hűtésre és fűtésre is használt berendezéseknél évi két alkalommal.” Kiemelte, hogy a pangó víz ideális élőhelye a penészgombáknak, ezért egészségügyi szempontól is elengedhetetlen a rendszeres tisztítás, a karbantartás pedig meghosszabbítja a nagy összegű berendezések élettartamát.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője