2024. május 6., hétfő - Ivett

Hírek

A Blochamps Capital, az Apelso Trust és az MBH Bank szakmai támogatásával bemutatja hiánypótló szakkiadványát: Családi Vagyontervezési Brosúra

2024-04-08 455

Napjaink gazdasági klímája nehezen kiszámíthatóvá teszi a vállalkozói tervezést. A családi vállalkozásoknak viszont mindenképpen valamikor szembesülniük kell az utódlással és a családi vagyontervezéssel. Ehhez a rendkívül bonyolult folyamathoz ad egyedülálló segítséget a pénzügyi fogyasztói szokások kutatásának piacvezető szakértő cége, a Blochamps Capital gondozásában egy hiánypótló kiadvány, a Családi Vagyontervezési Brosúra.

A családi vállalkozások meghatározó szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, működési státusukból fakadóan fokozottan együtt élve a kis- és középvállalkozásokat érintő kihívásokkal és kockázatokkal. Számukra és a vagyonos családok számára a jövő kevésbé tűnik tervezhetőnek, mint korábban, más felkészültséget, reakciókészséget, attitűdöt követel. „Sokan gondolják újra az elmúlt évek tanulságait levonva vállalkozásuk működését és a vagyonuk hosszú távú megőrzését szolgáló irányítási struktúrákat. A generációváltással kapcsolatos szolgáltatási skála is egyre szélesebb, és a korábbinál nagyobb agilitást és dinamizmust foglal magába, hiszen a vagyonkezelés elmúlt évtizede jelentős működési- és szemléleti változásokat is hozott a pénzügyi szolgáltatók körében. Ennek következtében a világ vagyonosainak hatékony kiszolgálása az elkövetkező években sokkal komplexebbé, szofisztikáltabbá válik, az olyan célokra összpontosító pénzügyi kooperációk kialakítása, összegzése, mint az oktatás, az ingatlanügyek, a nyugdíj, a biztosítás és az egészségügy pedig mára komplex vagyontervezési alap aspektusokká váltak.” – összegezte a Blochamps ügyvezető igazgatója, Karagich István.

Az utódlás kérdése a családi vállalkozások számára kulcsfontosságú, de jelentős kihívást jelent. Hogyan vonjuk be a fiatalságot a családi vállalkozásunkba egy olyan korban, amikor bármit megtehetnek és bárkivé válhatnak? Az időben történő felkészülés, a generációs bizalmi kapcsolat és a sikeres utódlás menedzselése elengedhetetlen az üzleti folyamatok zavartalan folytatása érdekében. Az utódlás mellett a családi vállalkozások pénzügyi tervezése, szervezése és vagyonkezelése is kritikus szerepet játszik a hosszú távú stabilitás és sikeres működés szempontjából.

A társadalom legfelső vagyoni százalékába gyakorlatilag 40.000 háztartás tartozik, az utolsó ismert vagyoncenzus alapján 2020-ban az összes bruttó vagyonuk 32.200 milliárd forintot tett ki, a felső 10 százalék összvagyona pedig 82.378 milliárd forintra rúgott, míg a két vizsgált réteg részesedése a teljes társadalmi pénzügyi vagyonból 2023-ban 29 és 56 százalék volt, ráadásul a klasszikus pénzügyi vagyon még nagyobb súllyal, 39 és 75 százalékban koncentrálódott ide!

„A kiadvány hangsúlyos célja, hogy látványos infografikákkal és hasznos tudásanyaggal szemléltetve jól átlátható folyamatábrákkal adjon átfogó képet a vállalkozások kihívásairól, a legfontosabb stratégiai tervezési feladatokról, valamint arról, milyen megoldásokkal reagálnak a trendekre a családi vállalkozásokat kiszolgáló szakemberek. 2010 óta a privátbankárok által kezelt vagyon Magyarországon 2349 milliárdról több mint háromszorosára, 8500 milliárd forint fölé nőtt 2024-re, ám a befektetési eszközök egymáshoz viszonyított aránya, a portfóliók komplexitása közel sem változott annyit, mint ilyen mértékű vagyoni gyarapodás mellett elvárható volna.” - emelte ki Karagich István.

Ez azért probléma, mert valójában a pénzügyi szolgáltatók számára is kulcsfontosságú a befektetői tudatosság mélységének építése, illetve az, hogy megalapozott szakmai információkon alapuló döntések szülessenek ebben az ügyfélkörben.

A kiadvány azzal a misszióval is született, hogy megfelelő bizalommal minden érintett családfő számára egy olyan sorvezető legyen, amely megalapozott döntésekre ösztönöz a sikeres jövőtervezés felé, a családi cégeket felkészítve, hogy biztos alapokat nyújtsanak sok évtizeden át a jövő generációi számára.

„Az Apelso Trust professzionális multi family office szolgáltatóval és az MBH Bank Private Banking igazgatóságával karöltve a célunk, hogy segítsünk a magyar családoknak megoldási lehetőségeket mutatni a cégutódlás és a családi pénzügyi vagyonkezelés kihívásaira. Reméljük, kiadványunk alapos gondolatindítóként minőségi támpontot nyújt a sikeres vállalkozási utódlási stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában.” – tette hozzá Karagich István.

A családi vállalkozások kulcsszerepet játszanak a magyar gazdaságban, de a jövő tervezhetősége ma kevésbé biztos, mint valaha. Az új kihívásokra való felkészüléshez rugalmasság, reakciókészség és alapos tervezés szükséges. Sok vállalkozás újraértékeli működési stratégiáit és vagyonkezelési struktúráit, miközben a generációváltás szolgáltatási igényei is folyamatosan változnak. „Az elmúlt 5 évben alakult meg a legtöbb családi és professzionális vagyonkezelő vezetésével működő vagyonkezelési struktúra. A többség azonban pusztán a bizalmi vagyonkezelési és/vagy alapítványi jogi keretrendszer megteremtéséig jutott el. Az igazán nagy falat a vagyon megőrzése, gyarapítása és a vagyon tulajdonosainak, azaz a családtagoknak a kiszolgálása (az ún. Family Office). Ez pedig gyakran nem vagy csak rendkívüli erőfeszítések mellett oldható meg „házon belül”, azaz kizárólag a családtagok segítségével. Ráadásul a legrátermettebb család sem képes komoly felkészülés és tervezés nélkül megalkotni a gyakran generációkon átívelő időtávon is sikeres családi vagyonkezelés receptjét.” – emelte ki Illés István, az Apelso Trust cégtársa.

Az utódlás kérdése kritikus fontosságú a családi vállalkozások számára, a sikeres átadáshoz időben történő felkészülés és bizalmi kapcsolat szükséges. Emellett a komplex pénzügyi tervezés és vagyonkezelés is alapvető a hosszú távú stabilitás és sikeres vagyonműködtetés érdekében. „Az elmúlt évek során a privátbanki szakma, a pénzügyi portfóliómenedzsment és a bizalmi vagyonkezelők laza együttműködésben, mégis jellemzően önmaguk álltak rá olyan fejlődési pályára, melynek eredményei 2023-ra több, mint indokolttá tették egy formálisan összehangolt szolgáltatási struktúra kialakítását. Hisszük, hogy a holisztikus Wealth Management koncepció a családok vagyontervezési igényeit a piaci szereplők kooperációján keresztül minden korábbinál izgalmasabb szolgáltatások formájában tudja majd kiszolgálni.” – mondta Pleschinger Gyula Márk, az MBH Bank Private Banking igazgatója.

A Blochamps Capital, az Apelso Trust és az MBH Bank szakértői által közösen összeállított brosúra látványos infografikákkal és hasznos tudásanyaggal szolgál a családi vállalkozások számára. Segít megérteni a legfontosabb stratégiai tervezési feladatokat és bemutatja, hogyan reagálhatnak ezekre a trendekre a családi vállalkozásokat segítő szakemberek. A brosúra elérhető a Blochamps Capital irodájában, illetve érdeklődés esetén kipostázva is.

 

I Forrás:  Üzleti Hírszerzés

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője